Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η πρώτη διαδραστική βιτρίνα

Οι περαστικοί έξω από αυτό το βιβλιοπωλείο στην Πάτρα ξεφυλλίζουν τα βιβλία της οθόνης ...

ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:

  Δύο παλιοί συμφοιτητές και φίλοι στην Πάτρα, ο Πέτρος Βρέλλης και ο Λεωνίδας Πανόπουλος, βιβλιοπώλης πλέον, βρήκαν ένα αρκετά ελκυστικό και πιο διασκεδαστικό τρόπο για να προσελκύσουν αναγνώστες βιβλίων. Με δική τους πρωτοβουλία δημιούργησαν εφαρμογή που επιτρέπει σε κάθε περαστικό να ξεφυλλίσει μια σειρά από «εικονικά» βιβλία και έπειτα να εισέλθει στο κατάστημα και να αγοράσει αυτό που επιθυμεί. Χρειάστηκαν περίπου 2,5 μήνες δουλειάς και υπομονής προκειμένου να καταφέρει ο δημιουργός, Πέτρος Βρέλλης να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη εφαρμογή.
   «Το πρώτο κομμάτι της εφαρμογής, η τοποθέτηση δηλαδή των εικονικών βιβλίων μου πήρε περίπου 1,5 μήνα, ενώ το δεύτερο κομμάτι που αφορούσε την προσαρμογή του αισθητήρα κίνησης μου πήρε άλλον ένα μήνα» δηλώνει ο ίδιος. Όλα ξεκίνησαν από ένα απλό πρόγραμμα στον προσωπικό υπολογιστή του δημιουργού και αργότερα, όταν το πρόγραμμα είχε πλέον ολοκληρωθεί, επεκτάθηκαν στη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Αρχές Δεκέμβρη η νέα πλέον «ελκυστική» βιτρίνα είχε τοποθετηθεί στο κατάστημα και έγινε θέμα συζήτησης στην πόλη της Πάτρας.
    Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής. Στην κεντρική οθόνη έξω από το βιβλιοπωλείο, προβάλλεται μια εικόνα με εξώφυλλα βιβλίων τα οποία κινούνται.Ο χρήστης αφού επιλέξει το βιβλίο που επιθυμεί πατώντας επάνω στο εξώφυλλο το οποίο μεγεθύνεται, αρχίζει το ξεφύλλισμα του. «Hθελα να ενισχύσω το μυαλό των ανθρώπων μέσα από αυτήν την κίνηση και να δείξω ότι υπάρχει και εδώ ένα βιβλιοπωλείο» δηλώνει ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Λεωνίδας Πανόπουλος Το όλο εγχείρημα έχει ως στόχο να δώσει απλά μια ιδέα του βιβλίου στον αναγνώστη. Παρόλο που το σύστημα έχει την δυνατότητα απεικόνισης εικόνων υψηλής ευκρίνειας έχει επιλεγεί χαμηλή ανάλυση. Το μόνο κείμενο που ουσιαστικά ο πελάτης μπορεί να δει είναι τα σχόλια του κυρίου Πανόπουλου για το κάθε βιβλίο ξεχωριστά.
    Η εφαρμογή όσο και αν φαίνεται εξειδικευμένη έγινε με πολύ φθηνά και απλά υλικά.«Αυτό που θέλω να τονιστεί είναι πώς μπορεί να δημιουργηθεί με χαμηλό κόστος ένα υπερσύγχρονο προιόν. Για τις λειτουργίες που επιτελεί έχει αρκετά χαμηλό κόστος. Χρειάστηκε μόλις ένας προβολέας των 500 ευρώ και ένας αισθητήρας κίνησης που κόστισε το πολύ 100 ευρώ».
     Ο κ. Πανόπουλος θεωρεί ότι το όλο εγχείρημα αποτελεί μεγάλη επιτυχία καθώς πολλοί είναι αυτοί οποίοι έχουν κατακλύσει για να θαυμάζουν βιβλιοπωλείο .«Έρχονται πάρα πολλοί. Είναι σίγουρα μια επιτυχία και πιστεύω και το λέω πως είναι σίγουρα κάτι το διαφορετικό. Έχουν γίνει παρόμοια και σίγουρα θα γίνουν και στο μέλλον αλλά η δική μας εφαρμογή έχει το κάτι διαφορετικό καθώς σου δίνει την εντύπωση πως πατάς κουμπιά αλλά στην ουσία απλά αγγίζεις την οθόνη και πέφτουν γρήγορα τα εξώφυλλα των βιβλίων. Είναι σαν να διαβάζεις ένα πραγματικό βιβλίο.» Προς το παρόν δημιουργός και βιβλιοπώλης, δεν σκέφτονται το επενδυτικό κομμάτι, τουλάχιστον όχι ακόμα, αν και υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από πολλές επιχειρήσεις.
     Οι δύο τους ετοιμάζουν να επεκτείνουν τα σχέδια τους με μια νέα εφαρμογή την οποία αναμένεται να την παρουσιάσουν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή αυτή τη φορά θα δεν θα βρίσκεται σε κάποιο μαγαζί αλλά στο πεζοδρόμιο. Σε μια οθόνη, θα προβάλλονται ορισμένα σκόρπια γράμματα και όταν ο αισθητήρας θα αναγνωρίζει την κίνηση οι λέξεις θα μπαίνουν σε μια σειρά και ο περαστικός θα κατακλύζεται από μια σειρά λέξεων.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.