Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη έκθεση για τον Κάρολο Ντίκενς στο Μουσείο του Λονδίνου

                   Τρεις Έλληνες ανάμεσα στους δημιουργούς της

Με μία μεγάλη έκθεση, μεταξύ άλλων, γιορτάζει το Λονδίνο την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς, του συγγραφέα που αγαπήθηκε και διαβάστηκε σε κάθε γωνιά της γης. «Ο Ντίκενς και το Λονδίνο» είναι ο τίτλος της και στο Μουσείο του Λονδίνου όπου παρουσιάζεται, όλος ο κόσμος του Ντίκενς, προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα και αντικείμενα της εποχής συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό.

Και το σημαντικό, για μας είναι, ότι μεταξύ της ομάδας που σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε αυτή την έκθεση βρίσκονται και τρεις Έλληνες, οι οποίοι αποτελούν μέλη του επιστημονικού προσωπικού Μουσείου του Λονδίνου: Πρόκειται για την Ελπινίκη Ψάλτη που είχε τη γενική ευθύνη συντονισμού και οργάνωσης της έκθεσης, την Ελένη Γανιάρη, η οποία είχε αναλάβει τη συντήρηση και την εγκατάσταση των αντικειμένων της έκθεσης και τον Νίκο Γκόγκολο, υπεύθυνο για όλες τις διαδικασίες δανεισμού αντικειμένων από άλλα μουσεία
Μέσα από αντικείμενα της εποχής, φωτογραφίες, πίνακες και κουστούμια από τις συλλογές του Μουσείου σε συνδυασμό με την αντιπαραβολή τους με αποσπάσματα από τα κείμενα του ίδιου του Ντίκενς η έκθεση παρουσιάζει πτυχές από τη ζωή του Λονδίνου κατά το 19ο αιώνα, καθώς και τις μεταβολές που συντελέστηκαν στην πόλη κατά τη βιομηχανική επανάστασης. Κυρίως όμως προβάλλει τα κοινωνικά θέματα που απασχόλησαν έντονα το συγγραφέα, όπως η φτώχεια, η κοινωνική και οικονομική ανισότητα, τα προβλήματα και οι κακουχίες των κατώτερων ταξικών στρωμάτων και η αδιάφορη αντιμετώπισή τους από τις αρχές του κράτους..
Όλα αυτά αναδεικνύονται με βιντεοπροβολές, ήχους και με έναν ιδιαίτερο τρόπο χωροθέτησης και φωτισμού των αντικειμένων, μέσω των οποίων η έκθεση αναπλάθει την ατμόσφαιρα του βικτωριανού Λονδίνου. Γιατί το Λονδίνο αποτέλεσε γι'αυτόν μεγάλη πηγή έμπνευσης και του πρόσφερε άφθονο υλικό, για δημιουργήσει τις ιστορίες και τους χαρακτήρες του, καθώς και πολλά από τα μέρη που περιγράφει στα βιβλία του.
Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν φυσικά και προσωπικά αντικείμενα του συγγραφέα, όπως το γραφείο και η καρέκλα του, δάνεια από τις συλλογές του Μουσείου Κάρολου Ντίκενς. Επίσης τα χειρόγραφα από πασίγνωστα έργα του, όπως «Δαβίδ Κόππερφιλντ», «Το Μυστήριο του Εντουϊν Ντρουντ» και «Οι Μεγάλες Προσδοκίες», δάνεια από το Μουσείο Victoria and Albert του Λονδίνου. Πρόκειται για χειρόγραφα που σπάνια εκτίθενται στο κοινό και προσφέρουν μια μοναδική ματιά στον τρόπο γραφής του συγγραφέα και στα διαδοχικά στάδια της δημιουργικής μεγαλοφυΐας του, καθώς ασταμάτητα και λεπτομερώς έκανε αλλαγές και διορθώσεις στα κείμενά του, ώσπου να τους δώσει την τελική τους μορφή.
Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης την ταινία - ντοκιμαντέρ «Η Άστεγη Σκιά» (The Houseless Shadow) του βρετανού σκηνοθέτη Γουΐλλιαμ Ρέιμπαν εμπνευσμένη από μια μελέτη του Ντίκενς με τίτλο «Νυχτερινοί περίπατοι» (Night Walks). Η ταινία, γυρισμένη ειδικά για την έκθεση, παρουσιάζει τις ομοιότητες μεταξύ του σημερινού Λονδίνου και εκείνου που περιέγραφε ο Ντίκενς πριν από 150 χρόνια αποδεικνύοντας πως το έργο του συγγραφέα παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Ιουνίου.
 ΠΗΓΗ: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.