Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΤΑΔΩΡΕΙΟ

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΑΔΩΡΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ:

     Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ:
 ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΜΙΑΣ ΠΡΑΞΗΣ ΥΣΤΑΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ.
ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΤΟ ΘΕΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΕΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ. Ο ΘΕΟΣ ΑΠΟΚΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ.
  ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ. ΑΠΟ ΔΕΣΜΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ 1821. ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΙΜΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ΄ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΖΩΗΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗΣ, ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΚΕΨΗΣ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
«ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ,
ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ» ΚΑΤΑ ΤΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ.
   ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΗΔΗ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ, ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΜΑΣ.

   ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΥΧΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΙ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ, ΟΤΑΝ Ο ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΥΨΩΣΕ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ, ΑΡΜΑΤΟΛΟΙ, ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ: «ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ, ΜΗΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΛΟ».
   ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΙΔΕΑΣ.
     ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, ΔΙΑΚΟΣ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ, ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ, ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ, ΜΙΑΟΥΛΗΣ, ΚΑΝΑΡΗΣ,
 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΠΩΣ  ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΥ ΔΙΗΡΚΕΣΕ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    ΑΛΛΑ Ο ΛΑΟΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ. ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ, ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΙΣΣΕΣ ΧΟΡΕΨΑΝ ΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ, ΤΑ ΨΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΜΑΔΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΗΤΑΝ: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ». ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΙΑ!
    ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΑΝΑ, ΣΤΗ ΓΡΑΒΙΑ, ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ, ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ, ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ, ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΨΥΧΕΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΙ ΕΝΑ  ΘΑΥΜΑ.
     ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΑΦΘΑΡΤΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΕΣ ΕΝΟΣ ΒΙΑΙΟΥ ΔΥΝΑΣΤΗ. ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΟΜΟΝΟΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙ!
        ΚΑΤΑΦΕΡΕ, ΕΤΣΙ, ΝΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΠΕ Ο Κωστής Παλαμάς
Της θείας της γης διαλαλητής, μα και κριτής
της έφερε τη λύρα του και το σπαθί του αντάμα
ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
    ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΖΗΤΗΜΑ ΤΥΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ:
 (Στρατηγός Μακρυγιάννης): «Όταν σηκώσαμεν την σημαίαν εναντίον της τυραγνίας ξέραμεν ότι είναι πολλοί αυτείνοι και μαχητικοί κι’ έχουν και κανόνια κι’ όλα τα μέσα.    Εμείς σε ούλα είμαστε αδύνατοι. Όμως ο Θεός φυλάγει και τους αδύνατους, κι’ αν πεθάνωμεν πεθαίνομεν δια την Πατρίδα μας, δια την Θρησκείαν μας και πολεμούμεν όσο μπορούμε εναντίον της τυραγνίας κι’ ο Θεός βοηθός…».
    ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΔΟΥΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΠΡΑΞΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΙΩΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΩΝ.
ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ:
(Θεόδωρος Κολοκοτρώνης)
 «Εγώ, η φαμίλια μου, τα’ άρματά μου, ότι έχω είναι για την Ελλάδα».
(Στρατηγός Μακρυγιάννης) «Κι’ όσο αγαπώ την πατρίδα μου δεν αγαπώ άλλο τίποτας. Ναρθή ένας να μου ειπή ότι θα πάγη ομπρός η πατρίδα, στρέγομαι να μου βγάλη και τα δυό μου μάτια. Ότι αν είμαι στραβός, και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια νάχω, στραβός θανά είμαι. Ότι σ΄αυτείνη θα ζήσω, δεν έχω σκοπό να πάγω αλλού».
ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΟΝΗ:
Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΛΈΕΙ: «ΣΕ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΙΣΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΟΛΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΕ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑΝ, ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΟΝΙΜΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ».
 ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΖΗΝΑ ΤΟ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 1827, ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: «Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΣ ΤΟ ΈΘΝΟΣ, ΠΑΣΑ ΕΞΟΥΣΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡ ΑΥΤΟΥ».
  ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΦΩΤΙΣΑΝ ΤΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΑΝ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ.
«ΔΡΑΞΑΣΘΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» ΔΗΛΩΝΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ,  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ «ΑΡΠΑΞΤΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ» ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ.
  ΟΙ ΔΙΔΑΧΕΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, ΤΟΥ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΚΟΡΑΗ, ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ  ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΓΕΝΟΥΣ. ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΟΣΕΣ ΕΖΗΣΑΝ ΑΠΟΤΡΑΒΗΓΜΕΝΕΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΣΥΧΝΑ ΣΑΝ ΚΛΕΦΤΕΣ.
   ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ:

1.
εγέρασα, μωρέ παιδιά. πενήντα χρόνους κλέφτης
τον ύπνο δεν εχόρτασα, και τωρ’ αποσταμένος
θέλω να πάω να κοιμηθώ. εστέρεψ’ η καρδιά μου.
βρύση το αίμα το ‘χυσα, σταλαματιά δε μένει
.
2. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ, ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΥΤΗΣ.
   ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ  ΎΜΝΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ, ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ.
ΜΑΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ: 
        Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη 
        Των Ελλήνων τα ιερά, 
        Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
        Χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

   ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ.
  ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΡΓΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ.
   ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ.

 Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους 
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά: 
«Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους, 
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά».
ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ  Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ.

   ΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ ΕΝΟΣ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΥΣ, ΑΣ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

                                                                   ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.