Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 
ΓΙΑ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ. ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ...

   " Ο Οδυσσέας γυρίζει πίσω στην πατρίδα του, ξαναβλέπει φίλους και συγγενείς, τους εξιστορεί τις περιπέτειες του και αφού τελειώσουν όλα αυτά πέφτει να κοιμηθεί μαζί με την γυναίκα του την Πηνελόπη χαρούμενος πια που είναι μαζί της μετά από τόσες δυσκολίες.
    Το επόμενο πρωί αφού ο Οδυσσέας και η Πηνελόπη κοιμήθηκαν επιτέλους μαζί μετά από τόσα βάσανα ξύπνησαν μαζί και απήλαυσαν το πρωινό τους. Ξαφνικά φύσηξε ένας δυνατός άνεμος και μπροστά στον Οδυσσέα εμφανίστηκε η Καλύψω και ήταν πολύ οργισμένη, επειδή ο Οδυσσέας την παράτησε για μια θνητή. Ο Οδυσσέας έτρεξε, άρπαξε την Πηνελόπη από το χέρι και την κλείδωσε μέσα στο σπίτι για να είναι ασφαλής.
   Ο Οδυσσέας ρώτησε την Καλύψω τι θέλει από αυτόν και εκείνη απάντησε ότι ήθελε να τον πάρει μαζί της, όμως ο Οδυσσέας αρνήθηκε και πλήρωσε πολύ ακριβά για αυτό, η Καλύψω σκότωσε τον γιο του Τηλέμαχο και την γυναίκα του Πηνελόπη. Ο Οδυσσέας θρήνησε πολύ την οικογένεια του.
   Η Καλύψω τον σήκωσε πάνω και τον πήρε μαζί της στο νησιωτών έκανε αθάνατο και έκαναν και τρία παιδιά. Όμως ο Οδυσσέας κάθε μέρα θρηνούσε για το κακό που τον βρήκε.
Και έτσι έζησε αυτή καλά και αυτός χειρότερα."
                                                                   Καραγιάννης Δημήτρης ,     Τμήμα Α2    " Όταν ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, πήγε κατευθείαν να βρει τον γιο του τον Τηλέμαχο. Μόλις τον βρήκε, ο Τηλέμαχος  δεν αναγνώρισε τον Οδυσσέα γιατί η θεά Αθηνά τον είχε μεταμορφώσει σε ζητιάνο. Καθώς μιλούσε ο Οδυσσέας με τον Τηλέμαχο αποφάσισε να του πει ποιος πραγματικά είναι,  αλλά ο γιος του δεν τον πίστευε στην αρχή. Έπειτα του εξήγησε κάποια πράγματα και τότε ο Τηλέμαχος κατάλαβε πως είναι ο πατέρας. Ύστερα, αφού ο Τηλέμαχος αναγνώρισε τον πατέρα του, άρχισαν να οργανώνουν το σχέδιο για να πάρει ο Οδυσσέας πίσω τον θρόνο του.
     Την επόμενη μέρα μεταμορφωμένος πάλι ο Οδυσσέας σε ζητιάνο μπήκε μέσα στο παλάτι όπου εκεί τον φρόντισαν, τον περιποιήθηκαν και τον φίλεψαν.  Εκείνη την μέρα ήταν η μέρα όπου η Πηνελόπη θα έβαζε δοκιμασίες στους μνηστήρες και όποιος τις περνούσε θα γίνονταν ο άντρας της Πηνελόπης. Όταν έφτασε αυτή η στιγμή μπήκανε όλοι οι μνηστήρες και ο Οδυσσέας ως ζητιάνος στο δωμάτιο όπου θα γίνονταν οι δοκιμασίες. Ξαφνικά κλείνουν οι πόρτες, οι μνηστήρες τρομάζουν και ο Οδυσσέας παίρνει την κανονική του μορφή. 
    Τότε οι μνηστήρες ξαφνιάζονται, αλλά μετά από λίγο επιτίθενται όλοι μαζί στο Οδυσσέα  για να τον σκοτώσουν. Όμως, επειδή η θεά Αθηνά τον  αγαπούσε πολύ τον Οδυσσέα, κατεβαίνει από τον ουρανό και σταματάει τους μνηστήρες σκοτώνοντας τους η ίδια. Τότε ο Οδυσσέας ευχαρίστησε την Αθηνά και πήγε να βρει την γυναίκα του την Πηνελόπη."
                                                                                                                           Α3
                   Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος

   " Ο Οδυσσέας φτάνει σε ένα άγνωστο νησί εκεί τον βρίσκει ένας γέροντας και τον φροντίζει. Τότε μαθαίνει ότι είναι στην Ιθάκη και ότι οι μνηστήρες θέλουν να παντρευτούν την Πηνελόπη. Έτσι ο Οδυσσέας σκέφτηκε ένα σχέδιο και είπε τον γέροντα να πάει να βρει τον Τηλέμαχο για να το οργανώσουν. Ο γέροντας όταν πήγε να πει στον Τηλέμαχο αυτά που είχαν κανονίσει με τον Οδυσσέα, είδε αδιαφορία από τον Τηλέμαχο, γιατί πολλές φορές του είχαν πει ψέματα για τον πατέρα του.
     Όταν ο Οδυσσέας έμαθε ότι δεν πιστεύει ο γιος του ότι γύρισε, αποφάσισε να πάει ο ίδιος. Μεταμορφωμένος σε ζητιάνο από την Αθηνά πήγε και βρήκε τον γιο του και αφού του είπε πράγματα που μόνο εκείνος ήξερε τον έπεισε. Αγκαλιάστηκαν και μετά κάθισαν και κατέστρωσαν το σχέδιο για να απαλλαγούν από τους μνηστήρες. Το σχέδιο έλεγε να τους κάνουν να μαλώσουν μεταξύ τους και να αλληλοσκοτωθούν. Όλα έγιναν όπως τα είχαν σχεδιάσει και στο τέλος ξαναέσμιξαν σαν οικογένεια και ζήσαν ευτυχισμένες στιγμές."   

                                 ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ 
                                                               Α2

"...Ο Οδυσσέας, όταν έφτασε στο νησί των Φαιάκων και γνώρισε την Ναυσικά, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της. Για όσο διάσημα έμεινε φιλοξενούμενος εκεί, ερωτεύτηκε ο ένας τον άλλον. Ο Οδυσσέας προβληματίστηκε έντονα για το τι θα έλεγε στην Πηνελόπη όταν θα έφτανε στην Ιθάκη. Όμως η Αθηνά τον έβγαλε από την δύσκολη θέση καθώς εμφανίστηκε μπροστά του και τον πληροφόρησε ότι η Πηνελόπη μετά από τις έντονες πιέσεις που είχε δεχτεί από τους μνηστήρες και απογοητευμένη που ο Οδυσσέας δεν έδινε κανένα σημείο ζωής, αποφάσισε να παντρευτεί τον Αντίνοο. Όλο αυτόν τον καιρό οι μνηστήρες διεκδικούσαν την καρδιά της Πηνελόπης, αλλά ταυτόχρονα και τον θρόνο της Ιθάκης. Επίσης, ξόδευαν ασυλλόγιστα την περιουσία του Οδυσσέα, γλεντούσαν με τις δούλες του παλατιού χωρίς να έχουν κανένα όριο. Σε όλα αυτά, ο Οδυσσέας θα έπρεπε να δώσει ένα τέλος. Έτσι, αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ιθάκη, έχοντας μαζί του την Ναυσικά.
Η είδηση για την άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη έφτασε γρήγορα στο παλάτι. Οι μνηστήρες πανικόβλητοι έτρεξαν να εξαφανιστούν και εκεί έμεινε μόνο ο Αντίνοος για να αντιμετωπίσει τον Οδυσσέα. Όταν η Πηνελόπη είδε μπροστά της τον Οδυσσέα να συνοδεύεται από μία όμορφη κοπέλα την Ναυσικά, την κυρίευσε ένα έντονο συναίσθημα ζήλιας, αλλά και αυτή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει τον γάμο της με τον Αντίνοο.  Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ο Οδυσσέας την έδιωξε από το παλάτι μαζί με τον Αντίνοο και στον θρόνο της Ιθάκης ανέβηκε ο Τηλέμαχος. Ο Οδυσσέας με την Ναυσικά αποσύρθηκαν στο όμορφο εξοχικό τους παλάτι στην Κεφαλονιά."
               Μπουντιούκος  Έκτορας A3   "Μετά από το μακρύ ταξίδι, οι Φαίακες άφησαν τον Οδυσσέα, ενώ αυτός κοιμόταν, στην Ιθάκη, το λιμάνι του Φόρκυνα. Όταν ξύπνησε, δεν ήξερε πού βρισκόταν. Έψαξε τριγύρω να βρει τους Φαίακες, αλλά δεν τα κατάφερε. Ξαφνικά όμως, φανερώθηκε μπροστά του η θεά Αθηνά. Του εξήγησε πού βρισκόταν, ότι είχε καταφέρει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του. Ο Οδυσσέας έπεσε στα γόνατα κι άρχισε να φιλάει το χώμα, καθώς δάκρυα έτρεχαν στα μάγουλά του. Η Αθηνά όμως του είπε, ότι δεν έπρεπε να φανερώσει την άφιξή του ακόμα σε όλους. Γι' αυτό τον μετέτρεψε σε ζητιάνο.
   Για κακή του τύχη όμως, πίσω από κάτι θάμνους ήταν κρυμμένοι δύο μνηστήρες, ο Αντίνοος και ο Ευρύμαχος. Εξοργισμένοι και οι δύο, είχαν ένα σχέδιο. Περίμεναν να φύγει η Αθηνά και μετά απήγαγαν τον Οδυσσέα. Τον πήγαν σε μια σπηλιά και τον βασάνιζαν να τους πει πώς λυγίζει το τόξο του. Γιατί εκείνο το διάστημα η Πηνελόπη είχε ανακοινώσει ότι, όποιος λυγίσει το τόξο του Οδυσσέα θα γίνει άντρας της. Ο Οδυσσέας τους έλεγε ότι δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά δεν τον πίστευαν και τον βασάνιζαν.
  Μια μέρα που η Πηνελόπη έκανε βόλτα στην παραλία αναπολώντας τις στιγμές της με τον Οδυσσέα, βρήκε το περιδέραιο με δόντι καρχαρία που φορούσε ο Οδυσσέας στο λαιμό του. Γεμάτη περιέργεια ακολούθησε τις πατημασιές που οδηγούσαν στην σπηλιά που βρισκόταν ο Οδυσσέας. Με δάκρυα στα μάτια τον απελευθέρωσε, αφού η θεά Αθηνά του είχε δώσει ξανά την κανονική του μορφή, μήπως τρομάξουν οι μνηστήρες και τον αφήσουν ελεύθερο. Όρμησαν γρήγορα στο παλάτι, όπου βρήκαν τον Τηλέμαχο, ο οποίος αναγνώρισε αμέσως τον πατέρα του. Τότε εμφανίστηκαν και οι θεοί, οι οποίοι τιμώρησαν τους μνηστήρες για αυτό που έκαναν στον Οδυσσέα, εξορίζοντάς τους σ' ένα νησί χωρίς επιστροφή. Κι έτσι, ζήσαν όλοι ευχαριστημένοι αφού είχαν ό,τι τους άξιζε."

                                 ΖΙΑΚΑ ΠΟΛΥΜΝΙΑ Α2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.