Σάββατο, 7 Μαΐου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 2011-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ (Γ΄ΜΕΡΟΣ)-ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΟΜΑΔΑ Β (Β2)

Κύρια θέματα:

·      Η συγκέντρωση υπερβολικής εξουσίας οδηγεί στον ατομικισμό του ηγεμόνα και έχει άμεσες συνέπειες στο λαό που κυβερνά.

·      Προσπάθεια κατάπνιξης τυραννίας και αδικίας από την πολιτική εξουσία προς το λαό. Καταπολέμηση αδικίας και ασυδοσίας με επαναστατικούς αγώνες.

·      Η ανυπαρξία ηθικών και ατομικών φραγμών οδηγεί στην παράνομη και άδικη   κατοχή  θέσεων, (όπως αυτή του βασιλιά).

·      Η εκμετάλλευση και ο διαχωρισμός μεταξύ των κοινωνικών τάξεων.

·      Η υποτιθέμενη παρανομία ως μέσο εξάπλωσης  της πρέπουσας δικαιοσύνης, νομιμότητας και εξουσίας.

·      Μια ιδεολογία και νοοτροπία που σχετίζεται με την αδιαφορία και οκνηρία, ακόμα και αυτών που υποφέρουν.

·      Η έλλειψη συνεργασίας, όταν δεν υπάρχει κάποιος ως συντονιστής και αρωγός. Η έννοια του ήρωα διατηρείται, και με τις πράξεις και τη μαχητικότητά του παρακινεί τους ενδιαφερόμενους ή μέχρι τώρα αδιάφορους να τον ακολουθήσουν.
Δευτερεύοντα  θέματα:

·      Η απληστία και η εγωπάθεια που οδηγούν σε δρόμους που παρεκκλίνουν από την πορεία τους, όπως η μαγεία σε συνάρτηση με την χριστιανική θρησκεία.

·       Η δυσκολία της ένωσης και της δημιουργίας δυνατών ανθρώπινων δεσμών, όπως η φιλία.

·      Η αναπάντεχη και ανεξέλεγκτη μορφή του έρωτα, που εμφανίζεται ακόμα και σε περιόδους εξεγέρσεων και προβλημάτων, επηρεάζοντας την εξέλιξη του έργου.

·      Η ύπαρξη χαρακτήρων και ανθρώπινων μορφών, όπου ξεπερνούν τον εγωισμό τους και ενδιαφέρονται, ώστε να συνεισφέρουν και να βοηθήσουν ανήμπορους συνανθρώπους τους που χρειάζονται ένα χέρι βοηθείας.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΕΡΓΟΥ-ΜΗΝΥΜΑ
«ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»

 Μαθητής: Μάττος Ανδρέας-Στυλιανός

Ρόμπιν του Λόξλι (Ρομπέν των δασών)׃
Πολέμησε για την πατρίδα του στην Τρίτη σταυροφορία και στην συνέχεια επέστρεψε πίσω αηδιασμένος από της φρικαλεότητες που είδε να συμβαίνουν την ώρα διεξαγωγής της μάχης.
 Στην επιστροφή του όταν συναντά τους στρατιώτες του Σερίφη και μαθαίνει για τον θάνατο του πατέρα του, θλίβεται βαθιά και τίποτα δεν μπορεί να τον παρηγορήσει. Στην συνέχεια, όταν κατευθύνεται προς το δάσος, είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει ότι προσπαθούν να τον κλέψουν οι παράνομοι του δάσους κάνοντας τα φαντάσματα. Τους ξεσκεπάζει και καταφέρνει ολομόναχος να τους εξουδετερώσει, αφού κατέχει πολύ καλά την πολεμική ιδιότητα.
Κατόπιν, συμφιλιώνεται μαζί τους και συγκροτούν μια ομάδα παρανόμων, οι οποίοι εναντιώνονται στον άδικο και σκληρό Σερίφη, επειδή επιβάρυνε τους κατοίκους του Σέργουντ με βαριά φορολογία και κήρυξε παράνομους όσους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν.
Έτσι, αυτή η ομάδα που ηγούνταν ο Ρόμπιν του Λόξλι, έκλεβε τους πλούσιους που περνούσαν από το δάσος του Σέργουντ και τις άμαξες που μετέφεραν τα χρήματα του βασιλείου, προκαλώντας πρόβλημα στον Σερίφη. Τα χρήματα που μάζευαν τα παραχωρούσαν στους οικονομικά αδύναμους του χωριού. Με αυτήν την πράξη ο Ρόμπιν αποτελεί ουσιαστικά προστάτη των φτωχών και των αδύναμων. Είναι αρκετά ευαίσθητος.
Στη συνέχεια, όταν μαθαίνει ότι υπάρχει αμοιβή για την σύλληψή του, επινοεί ένα παράτολμο σχέδιο για να παγιδέψει τον Σερίφη. Υποδύεται ένα έμπορο που ονομάζεται Ντον Χρον και ο οποίος γνωρίζει που βρίσκεται ο καταζητούμενος. Έτσι, οδηγεί τον σερίφη και τον ακόλουθο του στο δάσος και τους περικυκλώνει με τους υπόλοιπους παράνομους όπου τους τρομάζουν, ώστε να τον αφήσουν ήσυχο. Κάποια μέρα που μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς γνωρίζεται με την Λαίδη Μάριον, την οποία θα αγαπήσει και θα παντρευτεί στο τέλος.
Λόξλι: Είναι πατέρας του Ρόμπιν, προστάτη των αδύναμων και των φτωχών. Καταδικάστηκε σε θάνατο με την ψεύτικη  κατηγορία του σατανισμού. Υπεύθυνος για τον θάνατό του είναι ο Σερίφης. Πριν φύγει ο γιος του για να πολεμήσει, είχαν αναπτύξει έναν στενό δεσμό και αποτελούσε σωστό πρότυπο πατέρα.
Σερίφης: Είχε οριστεί από τον βασιλιά Ριχάρδο Λεοντόκαρδο ως αντικαταστάτης του για όσο καιρό λείπει από την χώρα, αφού έφυγε για να πολεμήσει στους Άγιους Τόπους. Από τότε που έφυγε οργανώνει ένα σχέδιο για να μείνει για πάντα βασιλιάς. Επιβάλλει βαριά φορολογία σε όλους τους κάτοικους του Σέργουντ προκειμένου να πλουτίσει. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους, κηρύττονται παράνομοι και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για να εγκατασταθούν στο δάσος.
Ο σκληρός και άκαρδος Σερίφης θέλει να παντρευτεί την Λαίδη Μάριον με το ζόρι λειτουργώντας αυταρχικά. Επειδή η ίδια δεν θέλει, την απειλεί ότι θα βάλει στην φυλακή όλους τους κατοίκους του χωριού, κάνοντάς της να το έχει βάρος στη συνείδησή της. Ήξερε πολύ καλά να εκβιάζει. Φέρεται απαίσια στον ακόλουθό του. Όταν ο Ρόμπιν του προκαλεί πρόβλημα προσφέρει  έξυπνα αμοιβή για την σύλληψή του.
Όμως, έπεσε στην παγίδα του, όταν μεταμφιεσμένος ο Ρόμπιν σε έμπορο, τον οδήγησε στο δάσος, ξέροντας που βρίσκεται ο καταζητούμενος, απομονώνοντάς τον από τους στρατιώτες του και αφήνοντας τον αβοήθητο. Ο Σερίφης δεν κατάλαβε τίποτα για  την παγίδα, η οργή του Ρόμπιν έπεσε πάνω του και στη συνέχεια τρομοκρατημένος εξαφανίστηκε μέσα στο δάσος για να σωθεί.


Μορτιάνα : Βοηθάει τον Σερίφη να γίνει ο ανώτερος άρχοντας του βασιλείου (βασιλιάς). Όμως, ο Σερίφης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, αφού πίσω από το σχέδιό της κρύβεται μια  καλοστημένη παγίδα που θα εκτοπίσει τον Σερίφη από τον βασιλικό χρόνο και θα πάρει αυτή την θέση του. Η Μορτιάνα μπορεί να χαρακτηριστεί υποχθόνια και ύπουλη.

     Γκάι, βοηθός του Σερίφη: Δουλεύει για τον Σερίφη αρκετά χρόνια. Ο καιρός που εργάζεται για αυτόν αποτελεί εφιάλτη. Δεν υπήρχε στιγμή που να μην τον φοβόταν. Έτρεμε την περίπτωση που θα έκανε κάποιο λάθος, γιατί η οργή που θα έπεφτε πάνω του θα ήταν τεράστια. Καταπιεζόταν συνεχώς και καμιά φορά δε σκέφτηκε να υψώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί στον Σερίφη. Ο Γκάι μπορεί να χαρακτηριστεί δειλός και φοβητσιάρης στον ανώτερο βαθμό.

Βασιλιάς Ριχάρδος Λεοντόκαρδος: Πολέμησε στην 3η Σταυροφορία και που είχε ως συνέπεια την απουσία του για πολλά χρόνια από τη χώρα. Ο ίδιος διάλεξε να αντικατασταθεί από τον Σερίφη. Όμως, ο Σερίφης για όσο καιρό έλειπε ο βασιλιάς, καταπίεζε το λαό και σχεδίαζε τρόπο για να τον απομακρύνει από την θέση του βασιλιά, όταν θα επέστρεφε.
Στο τέλος, όταν ο Σερίφης παντρεύεται την Λαίδη Μάριον που δεν τον αγαπούσε, ο Ριχάρδος εμφανίστηκε σταματώντας τον γάμο. Είχε αντιληφθεί τον απαίσιο χαρακτήρα του Σερίφη και διέταξε τους στρατιώτες να τον βάλουν φυλακή. Ο Βασιλιάς σιχαινόταν την αδικία και ήταν πρεσβευτής του καλού και του δίκαιου όπως οφείλει κάθε βασιλιάς. Κατέχει την πολεμική ιδιότητα, είναι αγαθός και έξυπνος.


Στρατιώτες: Στην αρχή φέρονταν αλαζονικά, νοιώθουν γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αισθάνονται παντοδύναμοι, αλλά όταν έρχονται σε σύγκρουση με τον Ρόμπιν του Λόξλι επιστρέφουν στη σκληρή πραγματικότητα ξεφτιλίζοντάς τους και το βάζουν στα πόδια. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν να είναι υπεύθυνοι για να μαζέψουν τα χρήματα από τους φόρους. Έπρεπε να είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμοι προστατεύοντας τα χρήματα, αλλά τελικά αποδείχτηκαν δειλοί και άρχισαν να τρέχουν τρομαγμένοι. Τέλος, εμφανίζονται αρκετά πιστοί στο αφεντικό τους, αλλά κατά βάθος τον φοβούνται κάνοντας κατά γράμμα ότι τους αναθέτει και η πιθανή αποτυχία τους φαντάζει μαρτύριο. Έχουν καταλήξει υποχείριά του.

Λαίδη Μάριον : Είναι αρκετά πλούσια, αλλά δεν την ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά, αφού προσφέρει μέρος της περιουσίας της στους φτωχούς. Όταν ο Σερίφης θέλει να φάνε μαζί σε ένα δείπνο, τον αποφεύγει έξυπνα με πρόσχημα πώς δεν είναι σωστό, γιατί ο πατέρας της είναι πεθαμένος. Μια μέρα που μοίραζε διάφορα πράγματα στους φτωχούς μαζί με τον Ρόμπιν γνωρίστηκαν, αγαπήθηκαν και στο τέλος παντρεύτηκαν χάρη στην βοήθεια του βασιλιά Ριχάρδου Λεοντόκαρδου.Little John (Μικρός Γιαννάκης): Πρωτοπαλίκαρο του Ρόμπιν. Αναγκασμένος να ζει στο πυκνόφυτο δάσος του Σέργουντ, επειδή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τους φόρους του Σερίφη. Έτσι, ο ίδιος κηρύχθηκε παράνομος και από τότε ζει στο δάσος για να μην τον βρουν οι στρατιώτες και τον σκοτώσουν. Μαζί με άλλους άντρες κλέβουν τα χρήματα για να επιβιώσουνε, αλλά η μερίδα του λέοντος παραχωρούνταν στην συντήρηση των οικογενειών τους. Κατέχει την πολεμική ιδιότητα αρκετά καλά.
Όταν συναντά τον Ρόμπιν του Λόξλι, πνίγοντας τους η αδικία που προέρχεται από τον Σερίφη, θέλουν να της δώσουν τέλος πολεμώντας ενωμένοι μαζί με πολλούς άλλους. Στην διάρκεια αυτού του χρονοβόρου αγώνα γίνεται ο ίδιος πατέρας, αφού πριν εγκαταλείψει την οικογένειά του, η γυναίκα του ήταν έγκυος. Μόλις έμαθε ότι απέκτησε ένα υγιέστατο αγοράκι, δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή του ξεσπώντας σε δάκρυα.
 Νοιώθει στεναχωρημένος, επειδή λόγου του Σερίφη δεν μπορεί να αντικρύσει τον μονάκριβο γιο του. Από την μία είναι χαρούμενος για την γέννηση του παιδιού του και από την άλλη ότι δεν μπορεί νοιώθει στεναχώρια και αδικία και μίσος για τον Σερίφη. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το χάος που επικρατεί στον συναισθηματικό του κόσμο λόγο της πληθώρας των συναισθημάτων του.

Μαξ: Πρωτοπαλίκαρο του Ρόμπιν του Λόξλι. Κατάγεται από φτωχή οικογένεια και εξαιτίας αυτού δεν μπορούσε να πληρώσει τους φόρους. Έτσι, ο Σερίφης κήρυξε ότι ήταν παράνομος και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο δάσος μαζί με τους υπόλοιπους που είχαν την ίδια μοίρα για να μην τους βρουν οι στρατιώτες και καταδικαστούν σε θάνατο. Ήταν τοποθετημένος σε ένα μέρος του δάσους, μονοπάτι που περνούσαν  οι πλούσιοι με τις άμαξές τους και ήταν υπεύθυνος να τους κλέβει τα χρήματα τους.
 Όμως, επειδή ήταν αγαθός δεν μπορούσε να βρει που τα έκρυβαν, αλλά για καλή του τύχη όταν μάθαιναν οι πλούσιοι ότι ήταν για τον δύσκολο αγώνα του Ρόμπιν προθυμοποιούνταν να δώσουν ένα ευτελές ποσό κατά την γνώμη τους, ενώ στην πραγματικότητα με αυτά τα λεφτά μπορούσαν να συντηρηθούν πολλές οικογένειες και έτσι ο ίδιος δεν επιπλήττονταν.

Γουίλιαμ: Ένας από τους σημαντικότερους πολεμιστές του Ρόμπιν του Λόξλι και είχε παρόμοια τύχη με τον Μαξ και τον Little John (ήταν φτωχός και κηρύχθηκε παράνομος από τον Σερίφη). Είναι τολμηρός, ετοιμοπόλεμος και εφοπλισμένος με αυταπάρνηση έτοιμος να δώσει ακόμα και την ζωή του για να πάψει να υπάρχει αδικία.  
Πάπα-Τακ: Είναι καθολικός παπάς του χωριού του  Σέργουντ και βοηθάει στο δύσκολο έργο του Ρόμπιν βοηθώντας  στον μοίρασμα των χρημάτων στους φτωχούς και αδύναμους μαζί με την Λαίδη Μάριον. Σαν παπάς κάνει το σωστό και δεν συμπαρατάσσεται με το στρατόπεδο του Σερίφη που προκαλούσε πόνο και δυστυχία στους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό τα χρήματα, αλλά του εναντιώνεται και συνεισφέρει στους συνανθρώπους του υπακούοντας στο θέλημα του θεού που είναι αγαπάτε αλλήλους. Είναι χαρούμενος με την ευτυχία των άλλων αφού λέγοντας στον Little John ότι απόκτησε ένα αγοράκι  είναι  ιδιαίτερα συγκινημένος και στα εσώψυχά του επικρατεί χαρά.

Αρχοντοπούλα: Είναι αρκετά πλούσια, αλλά δεν την ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά. Έχει άριστης ποιότητας σχέση με την φύση, την αγαπά, την φροντίζει και μαζεύει λουλούδια με σκοπό να τα τοποθετήσει μέσα σε βάζο και να τα βάλει σε ένα κεντρικό μέρος του σπιτιού της για να κοιτάζει και να της ομορφαίνει η μέρα της μόνο με μία ματιά. Ακόμα, την ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα συναισθήματα, η αγάπη, η συμπάθεια, η τρυφερότητα, η χαρά κ.ά.
Μόλις γνωρίζει το Ρόμπιν του Λόξλι χαίρεται πολύ για την φιλία που ανέπτυξε μαζί του. Όταν μαθαίνει ότι έχει πέσει θύμα ληστείας από τον ίδιο, δεν εξοργίζεται ούτε στεναχωριέται. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο ίδιος και η συμπάθεια που υπάρχει μεταξύ τους. Συμπερασματικά, είναι άνθρωπος των συναισθημάτων και όχι των υλικών αγαθών.

Πλούσιος: Φαίνεται να είναι ο τύπος του ανθρώπου που είναι καθηλωμένος στις ηθικές αξίες της εποχής. Δούλεψε σκληρά για να αποκτήσει την μεγάλη του περιουσία. Είναι φιλοχρήματος, αφού δεν δέχεται να παρέχει ένα μικρό ποσό στον Ρόμπιν του Λόξλι, το οποίο θα δοθεί στους φτωχούς του χωριού. Τρελαίνεται και εξοργίζεται πάρα πολύ όταν καταλαβαίνει ότι έπεσε θύμα ληστείας. Δίνει μεγάλη σημασία στα χρήματα, μπορεί να τα αγαπάει περισσότερο και από την ίδια του την κόρη.

Αφεντικό: Από μικρός έχει ριχτεί στο σκληρό κόσμο της βιοπάλης. Το επάγγελμά του είναι πωλητής διάφορων ειδών υφασμάτων. Περνώντας από το δάσος του Σέργουντ συναντά τον Ρόμπιν του Λόξλι και τα πρωτοπαλίκαρά του και τους παραχωρεί με χαρά το εμπόρευμά του. Αυτή η πράξη δείχνει ότι δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη τα χρήματα. Με βάση την εξωτερική εμφάνιση κρίνει ο ίδιος την ταυτότητα των ανθρώπων.
Στο δάσος, όταν συναντήθηκε με τον Ρόμπιν και την ομάδα του, θεώρησε ότι ο Little John ήταν ο αρχηγός λόγω που ήταν παραπάνω ψηλός και φαινόταν πιο γεροδεμένος. Αυτή η διαπίστωσή του ήταν λάθος. Δεν φερόταν με τον καλύτερο τρόπο στον βοηθό του, αλλά κατά βάθος τον νοιάζεται και τον αγαπά. Αυτό δείχνει ότι δειλιάζει να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Γενικά, μέσα από τον χαρακτήρα του εμπόρου μπορεί κανείς να διακρίνει ότι είναι ντροπαλός, συνεσταλμένος και καθόλου φιλάργυρος που παρότι αναγκάστηκε να δουλέψει λόγω των χρημάτων.
Βοηθός Αφεντικού: Όλοι οι άνθρωποι είναι εξαρτημένοι από κάτι, σε αυτή την περίπτωση αυτός είναι εθισμένος στο φαγητό, του έχει μεγάλη αδυναμία, του αρέσει να τρώει συνέχεια. Παρά αυτό το γεγονός ο ίδιος δεν είναι παχουλός λόγω της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας. O ίδιος είναι βοηθός εμπόρου υφασμάτων και κάνουν πολλά ταξίδια, περπατώντας προς μακρινές περιοχές για να εμπλουτίσουν την πραμάτεια τους. Είναι σχετικά απρόσεκτος, αφού είχε χτυπήσει το πόδι του και ο πόνος που του προκαλούσε ήταν αφόρητος. Και παλαιότερα είχαν συμβεί παρόμοια ατυχήματα.

Φούρναρης: Πρόσφατα έγινε πατέρας και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό το γεγονός. Όμως η χαρά του είναι πρόσκαιρη, αφού ο κόσμος είναι πολύ σκληρός. Η βιοπάλη τον αναγκάζει να δουλεύει αδιάκοπα για να συντηρήσει την οικογένειά του και για να πληρώνει τους φόρους που επιβάλει ο Σερίφης. Όταν η εκκλησία του προσφέρει μερικά χρήματα και υφάσματα για το παιδί του γίνεται πολύ χαρούμενος και θεωρεί ότι τους χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη.

Μηνύματα του έργου

Αυτά που δείχνει με έμμεσο τρόπο το έργο  (Ρομπέν των Δασών) έχουν διαχρονική αξία.

*      Το πρώτο είναι ότι η "εξουσία μολύνει τους ανθρώπους σαν αρρώστια" και έτσι προβαίνουν σε πράξεις οι οποίες είναι άδικες προς τους συνανθρώπους τους.

*      Δεύτερο είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να το βάζουν κάτω μπροστά στις δυσκολίες και να συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.