Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 2011

Μια πολιτιστική εκδηλώση για τοπική ανάπτυξη

Μοναδικοί Φανοί, χαρούμενοι χοροί και παρελάσεις, ενθουσιώδεις εθελοντές, αλλά και αποπνικτική ατμόσφαιρα στον κεντρικό πεζόδρομο από τα υπαίθρια σουβλάκια, πρόχειρη διακόσμηση παντού (το παραδοσιακό δεν είναι ταυτόσημο του κακότεχνου), και άλλες ατασθαλίες, συνθέτουν την εικόνα μιας ακόμη Κοζανίτικης Αποκριάς αφήνοντας μια αίσθηση ανολοκλήρωτης ικανοποίησης. Μπορούν τα πράγματα να γίνουν πιο ουσιαστικά, η διασκέδαση ικανοποιητική, να ευχαριστηθούν τελικά περισσότεροι άνθρωποι; Οι επισκέπτες μας έχουν λόγους να ξαναέλθουν;
 
Στη σύγχρονη εποχή η συνεχής και υψηλού επιπέδου διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αποτελεί το όραμα και την πρόκληση κάθε δυνητικό αποδέκτη αλλά και το ζητούμενο για κάθε διαχειριστή πολιτισμού. Η προβολή της πόλης και η αναγνώριση  μπορούν  να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επισκεπτών, με οικονομικές και ηθικές απολαβές τόσο για την ίδια, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Tο κύρος δηλαδή και οι οικονομικές απολαβές μπορούν να εξασφαλίσουν την επιθυμητή οικονομική ευμάρεια.
Σήμερα, στην κοινωνία των πληροφοριών και της γνώσης η πολιτιστική δραστηριότητα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Το διαχειριστικό πλαίσιο όμως που θα οδηγήσει σε επιτυχημένα και ανταγωνιστικά πολιτιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, πρέπει να προνοεί για όλες τις πλευρές και να περιορίζει τον ερασιτεχνισμό και την προχειρότητα, μέσω της καινοτομίας και της ποιοτικής αναβάθμισης. Το εύρος και η καινοτομία,  η προβολή και η αισθητική αναβάθμιση μέσω των σύγχρονων τεχνολογιών, και η παροχή πολιτιστικού προϊόντος βασισμένου σε μια διαχείριση ολικής ποιότητας, μπορούν να πυροδοτήσουν κλίμα αισιοδοξίας και ανανεωτικές εξελίξεις.

Η Κοζανίτικη Αποκριά έχει αναπτυχθεί ποσοτικά, με αύξηση του αριθμού των Φανών, της χρονικής διάρκειας και των συμμετοχών στην Καρναβαλική παρέλαση, αλλά υστερεί καλλιτεχνικά και οργανωτικά. Μια στελέχωση με εξειδικευμένα πολιτιστικά στελέχη και καλλιτεχνικό δυναμικό, ζωγράφων, γλυπτών, χοροδιδασκάλων και μουσικών, θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά τα αντίστοιχα προβλήματα. Η σχετική εμπειρία άλλων πόλεων με αντίστοιχη παράδοση θα έπρεπε να συνυπολογισθεί, σε ελληνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιοι όμως διαθέτουν το ταλέντο μιας διακριτικής παρέμβασης σε ένα θεσμό, ώστε ούτε η παραδοσιακή του φυσιογνωμία να αλλοιωθεί, αλλά και να πετύχει την ανταπόκριση των σύγχρονων αναγκών και διαθέσεων, δηλαδή την ουσιαστική αναβίωσή του; Η σωστή δοσολογία στις πιθανές μείξεις και η σφυγμομέτρηση του κοινού μπορούν πιθανά να δώσουν τις απαντήσεις.
  Είναι γεγονός ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες επιφέρουν σημαντικές θετικές συνέπειες  στην τοπική ανάπτυξη, είτε αυτή νοείται ως πολιτιστική και εκπαιδευτική, με  επίσκεψη, συμμετοχή και ψυχαγωγία, είτε ως οικονομική, με ενίσχυση της τοπικής αγοραστικής κίνησης ή αύξηση της τοπικής απασχόλησης. Αρχικά δημιουργείται μια θετική εικόνα για τη φήμη πόλη και τον προσανατολισμό της και περιέργεια για την καινοτομία ή ιδιαιτερότητα που τυχόν ενυπάρχει στις δράσεις. Η ύπαρξη ποιότητας θα οδηγήσει σε συνέχεια και διεύρυνση των εγχειρημάτων.
Αυτό μπορεί να ενισχύσει τον πολιτιστικό τουρισμό, δεδομένου του ελεύθερου χρόνου και της οικονομικής άνεσης που μεγάλη μερίδα πολιτών απολαμβάνει. Η τουριστική κίνηση αναφέρεται σε ευρύ κύκλο επαγγελματιών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, καφετερίες, και αν έχει ένταση και διάρκεια, μπορεί να τονώσει την τοπική κοινωνία. Βέβαια οι ωφέλειες για το ευρύ τοπικό κοινό θα επέλθουν, εφόσον οι πολιτιστικές επενδύσεις το αφορούν και το συμπεριλαμβάνουν, είτε ανταποκρινόμενες στα πολιτιστικά του ενδιαφέροντα και την ταυτότητά του είτε με την απασχόλησή του σε θέσεις εργασίας.
Η σχετική έρευνα που διεξήγαγε για πρώτη φορά για το σπουδαιότερο ελληνικό καρναβάλι ο δήμος Πατρών και τα συμπεράσματά της, μπορούν να φανούν χρήσιμα και στην περίπτωση της Κοζάνης. Η ύπαρξη μιας αντίστοιχης έρευνας για την Κοζανίτικη Αποκριά θα ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική για το θεσμό στην πόλη μας, καταρρίπτοντας μύθους και αυταπάτες, αλλά και δίνοντας επαρκή επιχειρήματα σε όσους πιστεύουν στην ανάγκη διατήρησης και εξέλιξής του. Η εμπειρία διοργάνωσης μεγάλων εκδηλώσεων και άλλων πόλεων, η τεχνογνωσία τους αλλά και οι τρόποι που διαχειρίστηκαν τα προβλήματα, μπορούν να αξιοποιηθούν, χωρίς να χρειαστεί να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και οι όποιες ιδιαιτερότητες της, όπως κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.