Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

   Το Μουσείο Φωτογραφίας και το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μαθητές του 1ου Γυμνασίου Κοζάνης την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014. Η επίσκεψη, ενταγμένη στα πλαίσια υλοποίησης του πολιτιστικού προγράμματος «Η Τέχνη και οι Τεχνικές του Κινηματογράφου» με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Σκουμπουτή Νεκταρία και Χιωτέρη Κατερίνα, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις τέχνες τόσο της στατικής όσο και της κινούμενης εικόνας. 






ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
    Στο Μουσείο Φωτογραφίας οι μαθητές γνώρισαν το έργο του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Arthur Tress μέσα από την αναδρομική έκθεση ασπρόμαυρων φωτογραφιών του της περιόδου 1956-2006. Η κατατοπιστικότατη  ξενάγηση και η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ «Tresspassing: A portrait of Arthur Tress» βοήθησαν τους μαθητές να κατανοήσουν τις πηγές έμπνευσης του καλλιτέχνη, αλλά και να εξοικειωθούν με τη βασική ορολογία και της τεχνικές της φωτογραφικής τέχνης.


  Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Κινηματογράφου, όπου αρχικά παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) για την ιστορία του κινηματογράφου. Οι πρώτες προσπάθειες του Έντισον και των αδελφών Λιμιέρ, οι πρώτες κινηματογραφικές εικόνες, οι μεγάλοι σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου, η διαδικασία συγγραφής ενός σεναρίου, τα επαγγέλματα της έβδομης τέχνης, οι τεχνικές της κινηματογραφικής αφήγησης ζωντάνεψαν μπροστά στα μάτια των μαθητών. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου, όπου εκτίθενται σημαντικά αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από τις πρώτες κάμερες μέχρι Τις κινηματογραφικές αφίσες σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων. Στο τέλος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία και οι ίδιοι να… γυρίσουν τη δική τους ταινία και να εφαρμόσουν στην πράξη, όλα όσα είχαν μάθει. Με τη βοήθεια του γνωστού πράσινου σκηνικού και ενός αυτοσχέδιου σεναρίου,  υποδύθηκαν τους ηθοποιούς, το σκηνοθέτη, τον εικονολήπτη, παίρνοντας έτσι μια γεύση από τη δράση στα κινηματογραφικά πλατό. Η συνέχεια …επί της οθόνης!

                                                                      ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΙΩΤΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.