Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Η ελληνική πολυκατοικία στο μικροσκόπιο

Κριτική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
                                                     
    Μία έκθεση - κριτική στο μοντέλο της ελληνικής πολυκατοικίας και το μοντέλο του αστικού κτηρίου κατοικίας γενικότερα εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή στο Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς με τίτλο «Πληθοδομές».
(ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ : http://www.plethodomes.gr/
 Ή http://www.benaki.gr/)

      Όπως εξηγεί άλλωστε ο δημιουργός τους, το «κοινό» που μοιραζόμαστε όλοι στη σύγχρονη μητρόπολη δεν είναι μόνο ο δημόσιος χώρος, έτσι όπως τον γνωρίζαμε ως τώρα αλλά είναι και το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές, είναι ακόμη και η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής. Έτσι, η έρευνα αποσκοπεί σε μία κτηριακή δομή για το πλήθος, την «πληθοδομή», η οποία δοκιμάζει την αντοχή της γηράσκουσας δομής της τυπικής «πολυκατοικίας». Πρόκειται δηλαδή για μία οικοδομική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη την κλίμακα της πόλης.
   Στην έκθεση εξάλλου το εργαστήριο των «πληθοδομών», επιτρέπει στον επισκέπτη να σταθεί, να καθίσει, να δει, να διαβάσει, να χτίσει, σε ένα είδος ενεργού συμμετοχής σε μια ιδέα αρχιτεκτονικής. Στο πλαίσιo της έκθεσης εκδίδεται δίγλωσσος κατάλογος και διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Η Αρχιτεκτονική στην Εποχή του Πλήθους και των Κοινών» (3 Φεβρουαρίου).
   Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επιμελητής της είναι ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Διάρκεια ως τις 19 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

   Πρόκειται για την έκθεση αρχιτεκτονικής του Ζήση Κοτιώνη, ο οποίος βασισμένος στην κοινωνική κριτική της μεταπολεμικής κατοικίας που είχε σαν πυρήνα την οικογένεια, δημιουργεί εναλλακτικές μορφές και τύπους σύνθετων δομών αστικής κατοίκησης. Ο χώρος της έκθεσης έτσι, διαμορφώνεται σαν ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής παραγωγής, όπου κυριαρχούν ξύλινες μακέτες, σχέδια και βίντεο που περιγράφουν τον κάτοικο και παρουσιάζουν προτάσεις «πληθοδομών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.