Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής δύο τμημάτων της Α' τάξης του σχολείου μας στο ΚΠΕ Βελβεντού, η μετακίνηση διεξήχθη με βάση το λεπτομερές πρόγραμμα που είχαμε αρχικά εκπονήσει σε συνεργασία με την υπεύθυνη της Περιβ. Αγωγής Κοζάνης κα Καρανίκα και το ΚΠΕ Βελβεντού.
Η αναχώρηση από την Κοζάνη έγινε στις 8:15 και η άφιξη στο Βελβεντό στις 8:45 . Αρχικά έγινε μια πολύ καλή και παραστατική ενημέρωση από τον υπεύθυνο του ΚΠΕ Κο Σαμαρά σχετικά με το δασικό οικοσύστημα, τις ωφέλειες του δάσους, τους κινδύνους κλπ. η οποία ολοκληρώθηκε στις 10:00 πμ. Ακολούθησε διάλεμμα 15 λεπτών και στη συνέχεια μεταβήκαμε με το λεωφορείο στο κοντινό δάσος της περιοχής στη θέση Μετόχι. Με την άφιξη μας στο δάσος οι μαθητές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με επικεφαλής κάθε ομάδας, ένα μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του ΚΠΕ Βελβεντού. Παράλληλα δόθηκε στους μαθητές το απαραίτητο έντυπο υλικό και όργανα όπως κιάλια, πυξίδα, μεγεθυντικός φακός κλπ για τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν. Το αντικείμενο της κάθε ομάδας ήταν ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μονοπάτι να αναγνωρίσει τα δασικά είδη δένδρων και θάμνων τα οποία ήταν προσημασμένα με χρωματιστή ετικέτα για την κάθε ομάδα. Η αναγνώριση του κάθε είδους έγινε με βάση τον οδηγό προσδιορισμού δένδρων τον οποίο είχαν στη διάθεση τους οι μαθητές. Η τελευταία δραστηριότητα αφορούσε την διαπίστωση της καθαρότητας του νερού που υπήρχε σε πηγή στο δάσος με τη βοήθεια των αισθήσεων και της Βιολογίας. Ακολούθησε διάλειμμα λίγων λεπτών για συζήτηση, χαλάρωση και ξεκούραση και στη συνέχεια επιστροφή στο λεωφορείο και μετάβαση στην Κοζάνη με ώρα άφιξης τις 14:00 μμ.
Αναφορικά με την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων θεωρούμε ότι αυτοί πέτυχαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό γιατί διαφάνηκε μια μεγάλη ευαισθητοποίηση και ενδιαφέρον των μαθητών για το δασικό οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης. Το παραπάνω προκύπτει από την ενεργό συμμετοχή και το ζήλο που επέδειξαν οι μαθητές τόσο κατά τη διάρκεια της θεωρητικής ενημέρωσης, όσο και κατά τη διάρκεια των επιμέρους δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα μέσα στο δάσος αλλά και από την επιθυμία τους να ξαναβρεθούμε σε ανάλογο χώρο. Ταυτόχρονα οι μαθητές πειραματίστηκαν με τη διαδικασία της έρευνας προσδιορίζοντας δασικά δένδρα, θάμνους, μετρώντας την ηλικία , το ύψος κλπ. Η διαδικασία αυτή τους μεταμόρφωσε σε μικρούς ερευνητές, τους έδωσε το έναυσμα να ανακαλύψουν στοιχεία που συνθέτουν το δασικό περιβάλλον και να παράγουν γνώση.
Οι συνοδοί καθηγητές
Ν. Σταφύλης Δέσπ. Ουζούνογλου Αγγελ. Γεωργίου Τριαντ/λιά Πλατιά
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.